Eigenwaarde laag door faalangst en perfectionisme

Eigenwaarde laag door faalangst en perfectionisme

juli 24, 2018 Een nieuwe start! 0

Eigenwaarde laag door faalangst en perfectionisme

Eigenwaarde laag door faalangst en perfectionismeIs jou eigenwaarde laag door faalangst en perfectionisme? Zodra je veel angst voelt om fouten te maken, dan heb je last van faalangst. Kenmerkend is dat mensen met faalangst last hebben van een lage eigenwaarde.

Heb jij last van een lage eigenwaarde dan herken je vast de volgende valkuil waar je iedere keer weer in loopt. Je doet extra je best om meer te presteren. Waar je dan eigenlijk mee bezig bent is om jezelf te bewijzen. Je mag er pas zijn, als je presteert. Wat je zegt is: “Als ik niet voldoende presteer, dan mag ik er dus ook niet zijn”.

Doordat je je eigenwaarde laat afhangen van je prestaties, ben je bang om fouten te maken. Je voelt als je een fout maakt, dat je in de ogen van de buitenwereld minder bent. Dit belemmerd jou in je leerproces en groei in het vergroten van meer zelfvertrouwen. Je gaat namelijk risico’s uit de weg, wat je uiteindelijk belemmert als je vernieuwend en innovatief wilt zijn in je leerproces.

De druk om te presteren wordt hoger als je voortdurend in angst leeft, en je faalangst zal alleen maar sterker worden. Dit resulteert in meer stress, met alle gevolgen van dien op termijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat je met deze manier van presteren je uiteindelijk juist minder gaat presteren. Dus probeer dit los te laten, en durf fouten te maken. Alleen zo ga je stappen maken naar meer zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Onlosmakelijk verbonden aan een lage eigenwaarde is dat je naast de drang om  constant te moeten presteren ook last hebt van perfectionisme. Het moet in jou ogen volmaakt zijn, en dat legt ook de nodige druk op jou schouders. Natuurlijk wil je je werk goed doen, maar het moet ook niet doorslaan. De kans dat je dan fouten maakt wordt hierdoor juist alleen maar groter. Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Uiteindelijk worden je eisen alsmaar hoger, en zal je nooit tevreden zijn.

“Je kunt niet voldoen aan alle maatstaven! Volmaaktheid ligt niet binnen de grenzen van onze menselijke mogelijkheden”.

Heb jij last van faalangst en perfectionisme? Wil je op een andere manier werken om je eigenwaarde en zelfvertrouwen vergroten? Ervaar je op dit moment veel stress en wil je dit ook de baas worden? Lees dan ook eens de artikelen op de website van Frank de Moei over de onderwerpen: “Meer Zelfvertrouwen” en “Minder Zorgen en Stress”.

GelukkigenSuccesvol.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *