Ontstressen op je werk doe je zo!

Ontstressen op je werk doe je zo!

september 18, 2017 Een nieuwe start! 0

Heb jij ook het gevoel dat je werk erg veel stress oplevert? Wees niet getreurd, want je bent echt niet de enige! Als je een willekeurige persoon zou vragen waar zijn of haar stress vandaan komt, dan krijg je in 9 van de 10 gevallen als antwoord “mijn werk”.

ontstressen op je werk doe je zo!

Het grootste deel van de dag ben je bezig met je werk. Het is dan ook niet gek zodra je veel stress ervaart op je werk, dit doorgaat werken tot in je privéleven.  Zoals wel vaker wordt gezegd is “stress een sluipmoordenaar”. Langdurige stress tast je afweermechanisme aan wat resulteert in sneller oud worden. Daarnaast ligt de kans op een burn-out en overspannenheid op de loer. Je komt dan in een negatieve spiraal wat heel veel kapot kan gaan maken, zowel lichamelijk als psychisch. Genoeg reden om te onderzoeken hoe je stress kan verminderen en welke gewoontes je moet aan leren om  stress blijvend de baas te zijn.

Ben jij stressvol op je werk? En wat kan de oorzaak hiervan zijn?

Het is erg belangrijk om te onderzoeken of je op dit moment erg veel stress ervaart op je werk. Stel je hierbij eens de volgende vragen: Ben ik vaak moe? Ben ik snel geïrriteerd? Heb ik concentratieproblemen? Ben ik het overzicht kwijt en kan het mij minder schelen? Meld ik me makkelijker ziek? Zodra je deze vragen het merendeel met “ja” kunt beantwoorden dan ervaar je veel stress op je werk. Vaak zijn deze vragen overbodig om erachter te komen, aangezien je in de meeste gevallen zelf al snel in de gaten hebt dat je werk veel stress oplevert.

Waar ligt de oorzaak van je werkstress?  Is de werkdruk te zwaar of te licht? Heb je een baan met veel verantwoordelijkheid en kun je dit niet aan? Of heb je problemen met collega’s of je baas? Er zijn genoeg oorzaken te be nomen waar deze stress vandaan komt. Breng deze bij je in kaart en beslis dan of je je huidige baan wilt voortzetten. Zodra je hebt besloten je baan te behouden, dan nodig ik je uit onderstaande tips om stress te verminderen in je huidige baan te lezen.

Voorafgaand aan de tips wil ik je meegeven dat sommige dingen op je werk moeilijk zijn te veranderen, je dient er mee te dealen. Waar je wel invloed op kunt uitoefenen kun je gebruiken om stress te verminderen of te vermijden. Geef nooit een ander de schuld van je stress. De enige die kan veranderen, dat ben jijzelf! Je kunt namelijk leren hoe jij als mens beter kunt omgaan met stress en de gevolgen hiervan te verminderen. Neem dus altijd zelf je verantwoordelijkheid hierin, en vraag desnoods hulp bij een professional of volg bijvoorbeeld de cursus “Minder zorgen stress”.

Start je werkdag uitgerust en zonder stress

Zorg dat je de vorige avond beginnend aan je werkdag genoeg geslapen hebt. Ga dus op tijd naar bed. Een uitgerust mens telt voor twee.  Onvoldoende rust is een gegarandeerde oorzaak van stress. Je zal merken dat je sneller geïrriteerd bent, en een ontspannen en productieve dag je kun je dan wel vergeten. Voor beter slapen kun je meer informatie vinden door te klikken op “Perfect slapen in 7 stappen”.

ontstressen op je werk doe je zo!

Naast voldoende slaap is het ook erg belangrijk dat je tijd inbouwt in de ochtend. Sta daarom eens iets eerder op, zodat iets meer speelruimte creëert. Zodra je je moet haasten, begin je je dag al stressvol.

Start je dag met een goed ontbijt. Ze zeggen niet voor niets, dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Een volle maag in de ochtend maakt je minder prikkelbaar en geeft je meer energie. Het is ook bewezen dat een ontbijt overslaan en later meer tussendoortjes eten, vermoeidheid en stress later op de dag veroorzaken.

Begin je dag met lichte lichamelijke oefeningen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit je hartslag genoeg versneld om de zuurstoftoename in je hersenen te verhogen. Er komt endorfine (gelukhormoon) vrij en het geeft je een kalmerende werking. Wellicht is Yoga iets voor jou? Of misschien ga je wel liever even een blokje om, of fietsen? Zoek iets waar jij je prettig bij voelt. Dan is de kans dat je het volhoudt ook groter.

Kortom, een goed begin van de dag is het halve werk. Probeer van de genoemde tips een gewoonte te maken. Je zal gaan merken dat op korte termijn je je energieker en minder stressvol gaat voelen.

Gebruik je reistijd naar je werk om te ontspannen

Vertrek op tijd! Het maakt heel veel verschil indien je een paar minuten eerder vertrekt van huis. Als je met de auto gaat, kun je waarschijnlijk een lange file ontwijken, en als je met het openbaar vervoer gaat heb je eerder een zitplaats te pakken. Tijdens de reis kun je bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen doen, of een leuk boek lezen. Muziek luisteren is natuurlijk ook een fijne ontspanning. Of ga gewoon eens dagdromen. Kortom, houd jezelf bezig en denk nog niet te veel aan je werk.

Creëer minder stress op  werkvloer

Indien je werkplek niet goed is ingericht kan dit je spieren doen inspannen en je lichaam vermoeien. Zorg in de basis er altijd voor dat je computerscherm op de juiste hoogte is geplaatst, je bureau de juiste hoogte heeft en je stoel comfortabel zit. Daarnaast kun je proberen je bureau opgeruimd te houden. Veel chaos op je bureau zorgt voor onrust. Maak je werkplek dus ergonomisch verantwoord. Je kunt je bureau ook wat persoonlijker maken. Plaats bijvoorbeeld foto’s van je gezin of andere kleine objecten die je vrolijk maken en je een gevoel van “thuis” geven.

Indien je het gevoel hebt dat je werk je over de schoenen loopt, delegeer dan iets meer. Je hoeft het niet alleen te doen. Wees hier slim in! Het zal je in het begin waarschijnlijk iets meer moeite kosten, maar op de lange termijn zal het je flink wat rust geven.

Maak van je middagpauze gebruik om je stress af te laten vloeien. Probeer uit je werkomgeving te komen en maak eens een korte wandeling. Je krijgt van de frisse lucht en de beweging weer energie, zodat je na de pauze weer fit aan het werk kunt.

Drink voldoende water op een werkdag en probeer te veel koffie te vermijden. Eet daarnaast gezond en niet teveel tussendoortjes met suiker. Een stoot suiker betekent op korte termijn veel energie, maar op lange termijn verzwak je er door. Wees dus bewust van wat eet!

Sluit je werkdag slim af, zodat je ontspannen thuiskomt

Neem je werk niet mee naar huis. Sluit je werkdag goed af. Er zijn een aantal richtlijnen te noemen om stress niet mee naar huis te nemen. Een voorbeeld hiervan is om op het einde van de dag een prioriteiten (to do) lijst te maken. Dit geeft je overzicht van je werkzaamheden en geeft tevens de richting aan waar je de volgende dag mee kan beginnen. Dit geeft rust! Daarnaast kun je bijvoorbeeld sporten na je werk. Je kunt dan even afreageren en je hoofd leeg maken.

Als je thuis komt zou je eigenlijk even een kwartier tot een half uur tijd moeten reserveren voor jezelf om rustig de overgang te maken naar je privéleven. Je zou bijvoorbeeld even kunnen douchen of gewoon naar ontspannende muziek kunnen luisteren. Of ga even een kort blokje om. Zoek iets waarbij je je prettig voelt. Dan ben jij weer klaar om de chaos aan te kunnen!

Wil jij meer tips voor minder stress en zorgen in je leven? Klik dan op onderstaande afbeelding voor meer informatie!

Ontstressen op je werk doe je zo!